Wat is Web 3.0-technologie? Alles wat u moet weten over het gedecentraliseerde internet

KCC Official Dutch
10 min readJul 20, 2023

--

14 juli 2023

Ontdek Web 3.0-technologie, de gedecentraliseerde internetrevolutie! Ontdek de impact, voordelen en hoe het de toekomst van online interacties vormgeeft.

Web 3.0: een inleiding

Web 3.0 of Web3 is een gedecentraliseerd internet dat gebruikmaakt van de kracht van blockchain-technologie waarop een breed scala aan gedecentraliseerde applicaties (dApps) wordt ontwikkeld en beheerd. Web3, ook bekend als het gedecentraliseerde web of semantisch web, biedt een transparantere en veiligere manier om online toegang te krijgen tot diensten zonder afhankelijk te zijn van Big Tech-bedrijven om met de gegevens en privacy van gebruikers om te gaan.

In tegenstelling tot de meeste gecentraliseerde online services in het reguliere internet van vandaag, neemt Web 3.0 de controle over van grote technologiebedrijven en stelt internetgebruikers in staat door hen meer controle te geven over hun online gegevens en beveiliging. De dApps die Web3 aandrijven, zijn gebouwd op openbare blockchain-netwerken zoals Ethereum en omvatten talloze categorieën - van gaming en sociale netwerken tot gedecentraliseerde financiën (DeFi) , NFT's en de metaverse.

Vanaf 2022 bevindt Web 3.0 zich nog in de beginfase van ontwikkeling en worden er voortdurend nieuwe use-cases en toepassingen voor het gedecentraliseerde web ontdekt. Hoewel Web3, gebaseerd op gedecentraliseerde grootboektechnologie en slimme contracten , nog niet mainstream moet worden, geloven zijn aanhangers dat het de kracht heeft om Big Tech aan te pakken en een hoognodige golf van transparantie, openheid en veiligheid in te luiden in hoe we toegang krijgen tot diensten en communiceren via internet.

De term Web 3.0 werd bedacht door de mede-oprichter van Ethereum en de oprichter van Polkadot, Dr. Gavin Wood, in 2014. Gavin zag Web3 als een manier om het vertrouwen in het World Wide Web te verbeteren en de afhankelijkheid van een paar particuliere bedrijven weg te nemen .

De voorgangers: Web 1.0 vs. Web 2.0 vs. Web 3.0

Vóór Web 3.0 waren er Web 1.0 en Web 2.0 - de eerdere iteraties van het internet zoals wij dat kennen. Laten we er meer over leren voordat we verder gaan.

Web 1.0

Het internet, of het World Wide Web zoals het toen heette, was in de eerste plaats een alleen-lezen-service. Bedrijven en bedrijven plaatsten hun websites met informatie die bekeken en gelezen kon worden, maar er was geen echt concept van interactie online in dit statische web.

De Web1-fase van het internettijdperk duurde ongeveer van de lancering van de technologie in 1989-1990 tot 2004. Het werd gedreven door statische inhoud op webpagina's die online toegankelijk waren.

Web 2.0

In 2004 veranderde het internet met de komst van sociale netwerken. Van een alleen-lezen-ervaring, maakten sociale-mediaplatforms het internet tot een plek waar gebruikers toegang hadden tot informatie en konden communiceren met andere gebruikers of bedrijven. Deze fase wordt in de geschiedenis van het internet ook wel de lees-schrijfperiode genoemd.

Sociale media brachten de belangrijkste verandering teweeg in de manier waarop gebruikers online met elkaar omgingen, waardoor ze hun gedachten konden delen en online konden communiceren in plaats van alleen maar informatie te consumeren die door iemand anders op internet was geplaatst. Met de evolutie van het web werd de opkomst van grote bedrijven die sociale netwerken beheersen en, bij uitbreiding, de gegevens die door webgebruikers worden gedeeld, in de loop der jaren echter een opkomend probleem.

Web2 begon ongeveer in 2004, maar gaat door tot op de dag van vandaag, hoewel de zorgen en het bewustzijn over gegevensprivacy in de digitale wereld gestaag toenemen.

Web3.0

Het duurde slechts ongeveer tien jaar voordat het grote publiek de scheuren begon te zien in hoe Web2 werkte. Betreed Web 3.0 - de derde generatie webtechnologieën, in 2014, althans in de vorm van een voorstel.

Bekend als de read-write-own-fase van internet, neemt de gedecentraliseerde vorm van eigendom van gegevens en online toegang de macht terug van de internetreuzen en maakt het web betrouwbaarder en veiliger in gebruik. De bouwstenen van Web3 omvatten blockchain-technologie , cryptocurrencies en non-fungible tokens (NFT's) - allemaal ontworpen voor gedecentraliseerde, toestemmingloze, betrouwbare en meer transparante operaties.

Hoewel de term in 2014 werd bedacht, duurde het enkele jaren voordat innovatie Web3 in de schijnwerpers zette. Vanaf 2022 is er meer bewustzijn over het potentieel ervan, maar het bereik blijft aanzienlijk lager ondanks het toenemende wantrouwen in Web2-systemen.

Hoe Web3 de uitdagingen van Web1 en Web2 overwint

Hoewel Web1 beperkt was door de reikwijdte van gebruiksscenario's, opende Web2 een geheel nieuwe manier om internet te gebruiken voor wereldwijde consumenten. Het resulteerde echter ook in de machtsconcentratie in de handen van een select aantal technologiebedrijven die zich overgaven aan ongeautoriseerde gegevensverzameling van gebruikers om er geld mee te verdienen.

Hieronder volgen de belangrijkste functies waarmee Web3 niet alleen meer veiligheid en privacy biedt voor de eigen gegevens van gebruikers, maar ook meer veelzijdigheid voor zowel bedrijven als eindgebruikers:

Decentralisatie

Web 3.0-applicaties zijn ontworpen op de blockchain en worden gedistribueerd en staan ​​niet langer toe dat gebruikersgegevens eigendom zijn van of worden gecontroleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan bieden dergelijke gedecentraliseerde apps volledige controle over gegevens aan de gebruikers, waardoor potentiële tracking en misbruik van de manier waarop ze omgaan met dApps of toegang tot internet wordt beperkt.

Toestemmingloos

Toegang tot Web 3.0-services is gedemocratiseerd op een manier die nooit mogelijk was met het gecentraliseerde model van Web 2.0. In Web3 worden gebruikers, makers en organisaties allemaal gelijk behandeld - iedereen heeft hetzelfde recht om services op dApps te creëren, te consumeren, er geld mee te verdienen en ervan te genieten.

Onbetrouwbaar

In plaats van vertrouwen te stellen in een technologiebedrijf dat een online dienst in Web2 bezit en exploiteert, bieden gedecentraliseerde platforms die Web3 vormen een betrouwbare en transparante interface voor gebruikersinteractie. Incentives in de vorm van tokens zijn ontworpen in de operaties, waardoor een optimale werking van alle belanghebbenden wordt aangemoedigd en de concentratie van macht of vertrouwen op derden wordt geëlimineerd.

Gedecentraliseerde betalingen in cryptovaluta

In plaats van te vertrouwen op traditionele valuta en banksystemen met tussenpersonen, draait Web3 op cryptocurrency als economische brandstof. Dankzij cryptocurrency is het uitvoeren van betalingen op Web 3.0-services sneller, goedkoper en peer-to-peer. Deze functie maakt Web3 ook veel toegankelijker voor de grotere wereldbevolking zonder bank, die voorheen geen toegang had tot methoden voor online financiële transacties op Web2.

Veiligheid en privacy

De onderliggende blockchain-technologie die Web3 aandrijft, verleent de applicaties cryptografische beveiliging en de kracht van onveranderlijkheid die inherent is aan de blockchain. Bovendien bieden slimme contracten , die worden gebruikt voor het programmeren van dApps in de Web 3.0-wereld, hogere niveaus van verifieerbaarheid en transparantie in de code - iets wat Web2-applicaties niet bieden. Als gevolg hiervan is vertrouwen impliciet in Web 3.0-oplossingen.

Schaalbaarheid

Web 3.0 is ontworpen voor een hoger niveau van interoperabiliteit omdat het naadloos kan worden verbonden met meerdere systemen en technologieën. Dit maakt de technologie beter schaalbaar en biedt tegelijkertijd meer gemak om te migreren van verouderde technologie. Bovendien maakt de flexibiliteit het integreren van verschillende applicaties en platformen gemakkelijker - een fundamentele beperking van Web2-technologieën.

Responsief en intuïtief

Een van de beste dingen van Web 3.0 is dat het wordt ontwikkeld samen met opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en natuurlijke taalverwerking (NLP). Hierdoor kunnen Web 3.0-applicaties vanaf het begin een hoger niveau van intuïtiviteit in gebruik bieden. Aan de andere kant is het een grotere uitdaging om Web2-oplossingen aan te passen aan deze opkomende technologieën.

Kansen in Web 3.0

Web 3.0 is misschien moeilijk te identificeren, maar het is al overal om ons heen en de acceptatie ervan neemt toe. Hier zijn enkele van de meest veelbelovende mogelijkheden die Web3 biedt:

Gedecentraliseerde financiën (DeFi)

Decentralized Finance (DeFI) is een van de meest populaire use-cases van Web3-technologie. DeFi-protocollen zoals Uniswap en Aave , ontwikkeld op blockchain-netwerken, maken het mogelijk om transacties uit te voeren, te verhandelen, uit te lenen, te lenen, te verdienen en meer te doen met cryptocurrencies in een peer-to-peer-formaat zonder afhankelijk te zijn van een gecentraliseerde tussenpersoon om financiële transacties te verwerken. DeFi heeft mensen zonder bankrekening in staat gesteld toegang te krijgen tot financiële diensten, transacties uit te voeren, geld te lenen, handel te drijven op de cryptomarkt en hun rijkdom te laten groeien.

Niet-fungibele tokens (NFT's)

Ondanks hoe de NFT-rage in 2021 van de grond kwam, hebben we nog maar net de oppervlakte van het immense potentieel van deze markt bekrast. Van het tokeniseren van activa uit de echte wereld tot het geven van meer eigendom aan makers, transparantie en beloningen voor hun inspanningen, NFT's en tokenisatie kunnen een van de essentiële pijlers van Web3 zijn.

De NFT-sector heeft een van de meest robuuste mogelijkheden om Web3 mainstream te maken. Van het ondersteunen van de tokenisatie van real-world activa en het gemakkelijk maken om ze te verhandelen, te bezitten en te beheren op de blockchain tot het bieden van meer prikkels aan makers van inhoud, niet-fungibele tokens kunnen meer doen naarmate de markt evolueert en er nieuwe use-cases ontstaan.

GameFi

De Play-to-Earn (P2E)-beweging die tot 2021 een enorme buzz veroorzaakte, speelde een belangrijke rol bij het aan boord krijgen van een aanzienlijk percentage nieuwe gebruikers in de crypto-industrie en maakte mensen meer bewust van Web3. De gedecentraliseerde infrastructuur van Web 3.0 waarop blockchain-games worden ontwikkeld, stimuleert spelers voor hun tijd en moeite en maakt het voor game-ontwikkelaars mogelijk om meer te verdienen met hun creaties.

GameFi, mogelijk gemaakt door NFT's, maakt gamen economisch lonender en boeiender en is een van de leukste toepassingen van Web3. Gaming-dApps zoals Axie Infinity en STEPN behoren tot de meest populaire gedecentraliseerde apps die worden gebruikt of gebruikt in de Web 3.0-markt.

Metaverse

Wereldwijd hebben meer mensen gehoord van de Metaverse dan van Web3. Geloof het of niet, het gedecentraliseerde internet van Web 3.0 drijft de metaverse aan.

Gebouwd op de blockchain, bieden toonaangevende metaverse projecten zoals The Sandbox , Decentraland en meer revolutionaire manieren om als nooit tevoren deel te nemen aan de virtuele wereld. Of het nu gaat om het spelen van games, winkelen of het hosten van virtuele evenementen, de metaverse toepassingen zijn nu pas in opkomst en hebben nog een lange weg te gaan. De metaverse, aangedreven door opkomende technologie zoals augmented reality (AR) en virtual reality (VR), kan de manier waarop we leven en omgaan in de virtuele omgeving transformeren, waardoor het net zo realistisch wordt als ons leven in de echte wereld.

Sociale netwerken

Sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Twitter lopen voorop bij het stimuleren van online betrokkenheid bij Web 2.0. Ze behoren echter tot de belangrijkste redenen waarom consumenten hunkeren naar de hogere privacy en veiligheid die Web 3.0 biedt.

In tegenstelling tot de gecentraliseerde sociale netwerken van Web2, claimen gedecentraliseerde sociale netwerken in Web3 geen gebruikersgegevens of misbruiken ze deze niet voor het genereren van inkomsten, zoals gerichte advertenties. Enkele opkomende gedecentraliseerde sociale netwerken zijn Mastodon, Audius en Steem.

Gedecentraliseerde opslag

Cloud computing is een van de grootste redders voor bedrijven en consumenten in dit tijdperk van Big Data. Er zijn echter verschillende risico's verbonden aan het plaatsen van vertrouwelijke gegevens en het vertrouwen op een gecentraliseerde database-infrastructuur zoals AWS om deze te verwerken, om nog maar te zwijgen van de hoge kosten van het huren van cloudopslag in Web2.

Web3 biedt gedecentraliseerde, altijd beschikbare, gecodeerde cloudopslag die kosteneffectiever en toegankelijker is. Web3-gebaseerde gedecentraliseerde datanetwerken aangedreven door technologieën zoals IPFS (Interplanetary File System) zijn gebruiksvriendelijk, veel betaalbaarder om te schalen en bieden naadloze interoperabiliteit die ongehoord is in Web2-gebaseerde online opslagservices. Filecoin en Storj zijn voorbeelden van toonaangevende Web3-projecten die gegevens gedecentraliseerd op de blockchain opslaan.

Gedecentraliseerde identiteiten

Naarmate de acceptatie van Web3 de komende jaren toeneemt, zijn gedecentraliseerde identiteiten een weg die een explosieve groei zou kunnen meemaken. In tegenstelling tot traditionele identiteiten die gecentraliseerd en geïsoleerd zijn, maken gedecentraliseerde identiteiten via Web3-portemonnees en andere protocollen het mogelijk om in te loggen en toegang te krijgen tot alle dApps in het hele ecosysteem.

Gedecentraliseerde identiteiten bieden gebruikers meer controle en privacy over hun vertrouwelijke informatie en intellectueel eigendom, zijn moeilijk te hacken of compromitteren, en elimineren de noodzaak om individuele accounts voor elke online service aan te maken. Een enkel account op een Web3-portemonnee zoals MetaMask of Halo Wallet kan worden gebruikt voor honderden, zo niet duizenden, gedecentraliseerde apps.

Belang van Web3 voor crypto-investeerders

Zoals hierboven besproken, wordt Web 3.0 aangedreven door blockchain-technologie - dezelfde infrastructuur die cryptocurrencies ondersteunt. Digitale valuta's en crypto-activa zoals NFT's worden gebruikt voor financiële prikkels binnen het Web3-ecosysteem voor de productie van door gebruikers gegenereerde inhoud.

Naast het bieden van economische prikkels, gebruikt Web3 digitale activa om het bestuur te decentraliseren. Tokenhouders krijgen stemrecht in een DAO (gedecentraliseerde autonome organisatie) en hebben inspraak in hoe een bepaalde dApp moet functioneren en evolueren. Deze gedistribueerde consensus maakt de besluitvorming veel transparanter en democratischer dan een gecentraliseerde Web2-service.

Cryptocurrencies democratiseren de besluitvorming onder netwerkdeelnemers en bieden een manier om decentralisatie van eigendom mogelijk te maken. In tegenstelling tot gecentraliseerde entiteiten die eigendom zijn van een bedrijf, behoren gedecentraliseerde protocollen toe aan hun consumenten die ze gebruiken en ermee omgaan. Met crypto-activa kunnen gebruikers dit eigendom vaststellen door native tokens uit te geven en te beheren.

Conclusie: is Web3 de toekomst?

De volgende golf van internet zal zich richten op het creëren en consumeren van inhoud en het onderzoeken van de waarde ervan. Dit is waar blockchain en crypto-aangedreven gedecentraliseerde netwerken de meest veelbelovende use-case bieden - ervoor zorgen dat elke online service boeiend genoeg is om te ondersteunen en te groeien, terwijl het waarde biedt die kan worden gemeten en gekwantificeerd - voor alle belanghebbenden.

Web3 biedt een veel interactiever engagementmodel, waarbij bedrijven en consumenten worden betrokken en beloond voor hun inspanningen. In tegenstelling tot Web2 en Web1, kan het potentieel van het open internet van Web3 om betrokkenheid te stimuleren door middel van monetaire prikkels, gedecentraliseerd eigendom en bestuur dApps verantwoordelijker en inclusiever maken, terwijl ze worden voorbereid op groei op de lange termijn.

Met elke dag die voorbijgaat, blijft het wantrouwen en desillusie in het huidige internet stijgen. Consumenten willen niet langer een gecentraliseerde tussenpersoon vertrouwen die misbruik kan maken van de door gebruikers gegenereerde inhoud en gegevens die ze delen.

Met Web3 nemen de consument en de maker de controle terug van de centrale autoriteit die online applicaties en diensten levert. Met behulp van semantische metadata zal Web3 onvermijdelijk de toekomst van internet en de weg vooruit zijn. De enige vraag is: "Ben je klaar om aan boord te gaan"?

Belangrijkste leerpunten

1. Web 3.0 vertegenwoordigt een aanzienlijke verschuiving van het gecentraliseerde karakter van Web 1.0 en Web 2.0, waardoor een meer gedecentraliseerd, toestemmingloos en betrouwbaar internet mogelijk wordt.

2. Gedecentraliseerde betalingen in cryptocurrency, verbeterde beveiliging en privacy en verbeterde schaalbaarheid zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Web 3.0.

3. Web 3.0 biedt talloze mogelijkheden, waaronder DeFi, NFT's, GameFi, Metaverse, gedecentraliseerde sociale netwerken, gedecentraliseerde opslag en gedecentraliseerde identiteiten.

4. Voor crypto-investeerders is het begrijpen en omarmen van Web 3.0 cruciaal, aangezien het waarschijnlijk een belangrijke rol zal spelen bij het vormgeven van de toekomst van de digitale economie.

5. Hoewel het zich nog in de beginfase bevindt, heeft Web 3.0 het potentieel om het internet radicaal te veranderen, door het gebruikersgerichter, veiliger en krachtiger te maken voor individuen en gemeenschappen.

--

--

KCC Official Dutch
KCC Official Dutch

Written by KCC Official Dutch

HanzieBE is een officiële KCC Ambassador en is actief als community manager, maakt video’s en informatieve afbeeldingen voor KCC, Kucoin Community Chain

No responses yet