Verifieerbare willekeurige functie starten

KCC Official Dutch
6 min readMar 15, 2023

Beste KuCoin Community,

We zijn blij om aan te kondigen dat de Verifieerbare Willekeurige Functie (VRF) officieel live is op het KCC mainnet en testnet. Als u een ontwikkelaar bent en VRF snel in uw toepassing wilt integreren, kunt u onze documentatie raadplegen.

De KCC VRF is een aantoonbaar eerlijke en verifieerbare random number generator (RNG) die slimme contracten in staat stelt om toegang te krijgen tot willekeurige waarden zonder de veiligheid of bruikbaarheid in gevaar te brengen.

Voor elke aanvraag genereert KCC VRF een of meer willekeurige waarden en cryptografisch bewijs van hoe die waarden zijn bepaald. Het bewijs wordt vervolgens on-chain gepubliceerd en geverifieerd voordat verbruikende applicaties het kunnen gebruiken. Dit proces zorgt ervoor dat de resultaten niet kunnen worden gemanipuleerd of gemanipuleerd door een enkele entiteit, inclusief oracle-operators, miners, gebruikers of slimme contractontwikkelaars.

Waarom KCC VRF

Als het gaat om blockchain-games, NFT-projecten of digitale kunst, realiseren mensen zich misschien niet het belang van willekeurige getallen. Web3 heeft veilige bronnen van willekeurige getallen nodig om eerlijke en onvoorspelbare resultaten te bereiken, zoals het bepalen van de locatie van spelrekwisieten in het metaversum; het toevoegen van variabelen aan generatieve kunstalgoritmen; het creëren van schatkistinhoud; het minten van een NFT; het toekennen van winnaars; het valideren van evenement tickets; of het periodiek kiezen van leden voor de DAO governance commissie.

Toch is het geen gemakkelijke taak om toegang te krijgen tot een bron van willekeur die fraudebestendig, onvoorspelbaar en controleerbaar is voor alle deelnemers, vooral wanneer entropie in zeer deterministische blockchain-netwerken wordt gebracht.

RNG-oplossingen die zijn afgeleid van de blockchain zelf, zoals het gebruik van blokhashes, introduceren bijvoorbeeld aanvalskwetsbaarheden waarbij blockchain-miners / validators ervoor kunnen kiezen om een blok alleen te publiceren wanneer het gunstigere resultaten voor zichzelf genereert. In wezen hebben miners/validators de mogelijkheid om de dobbelstenen opnieuw te gooien om een nieuwe bron van willekeur te verkrijgen.

Als alternatief zijn RNG-oplossingen afgeleid van off-chain API-providers ondoorzichtig en niet verifieerbaar, dus gebruikers hebben geen bewijs dat de willekeur niet is gemanipuleerd. Er is geen manier om het verschil te zien tussen ware of gemanipuleerde willekeur, wat leidt tot een grote vermindering van vertrouwen. Beide oplossingen zijn steeds zorgwekkender geworden naarmate de hoeveelheid waarde die door de RNG-oplossing wordt gewaarborgd, toeneemt.

KCC Verifiable Random Function (VRF) overwint deze beperkingen met behulp van off-chain oracle computation en on-chain cryptografie. KCC VRF werkt door blokgegevens te combineren die nog onbekend zijn wanneer het verzoek wordt gedaan met de vooraf vastgelegde privésleutel van het Oracle-knooppunt om zowel een willekeurig getal als een cryptografisch bewijs te genereren. De verbruikende toepassing accepteert alleen de invoer van het willekeurige getal als deze geldig cryptografisch bewijs heeft en het cryptografische bewijs kan alleen worden gegenereerd als het VRF-proces fraudebestendig is.

KCC VRF biedt gebruikers dus geautomatiseerd en openbaar verifieerbaar bewijs dat de verstrekte willekeur aantoonbaar eerlijk is en niet is gemanipuleerd of voorspeld door het orakel, blockchain-mijnwerkers, externe entiteiten of het ontwikkelingsteam van de applicatie.

Uiteindelijk stelt de mogelijkheid om op een verifieerbaar veilige manier toegang te krijgen tot een eerlijke en onbevooroordeelde bron van willekeur blockchain-ontwikkelaars in staat om een geheel nieuwe reeks applicaties te bouwen voor blockchain-gaming, NFT’s, lucky draws, marketingcampagnes, fanbeloningen en eerlijke selectie- en beveiligingsprocessen.

Hoe KCC VRF werkt

1. Ten eerste moet de slimme contractapplicatie, onze dApp, een verzoek initiëren om een willekeurig nummer te verkrijgen, dat een contractadres krijgt, dat het VRF-coördinatorcontract wordt genoemd.

2. De KCC VRF off-chain node gekoppeld aan het VRF Coordinator contract genereert (via het elliptische curve digitale handtekening algoritme) een willekeurig getal, samen met een bewijs.

3. De KCC VRF off-chain node stuurt het hierboven gegenereerde willekeurige nummer en bewijs naar het VRF Coordinator-contract.

4. Zodra het VRF-coördinatorcontract het willekeurige nummer en het bewijs heeft ontvangen, verifieert het de legitimiteit van het gegenereerde willekeurige nummer door middel van het bewijs.

5. Zodra het willekeurige nummer met succes is geverifieerd, wordt het teruggestuurd naar de smart contract-applicatie van de gebruiker.

Grote voordelen van KCC VRF

1. Variabele callback-gaslimiet: meer flexibiliteit in de handen van ontwikkelaars

KCC VRF biedt gebruikers de mogelijkheid om de callback-gaslimiet aan te passen wanneer de verifieerbare willekeur wordt geleverd aan hun smart contract-applicatie. Dit stelt het consumeren van contracten in staat om een complexere logica uit te voeren in dezelfde transactie die ze verifieerbare willekeur ontvangen.

Deze parameter kan worden ingesteld op maximaal 2,5 miljoen gas. Deze functionaliteit wordt mogelijk gemaakt door het voorgefinancierde abonnementsmodel.

2. Configureerbaarheid: meer gebruikerscontrole bij het definiëren van beveiligingsparameters

KCC VRF biedt gebruikers de mogelijkheid om te definiëren hoeveel blokbevestigingen de verifieerbare willekeur moet passeren nadat een aanvraag willekeurige nummertransactie is gedaan voordat deze wordt gegenereerd en geleverd aan een on-chain — variërend van een minimum van 3 blokken tot een maximum van 200 blokken over het KCC-testnet en mainnet.

Een configureerbare blokbevestigingsparameter biedt de ontwikkelingsteams de mogelijkheid om hun gewenste balans te vinden tussen beveiliging (bescherming tegen blokreorganisaties) en prestaties (latentie van verzoek tot antwoord) om aan de specifieke behoeften van hun eigen toepassing te voldoen. Voor meer informatie over het veilig instellen van deze parameter raadpleegt u de documentatie beveiligingsoverwegingen.

3. Meer willekeur per verzoek: meerdere willekeurige uitgangen in één verzoek

KCC VRF biedt gebruikers een naadloze en goedkope manier om meerdere willekeurige getallen (meerdere woorden) aan te vragen via slechts één on-chain transactie. Bovendien wordt de vervulling van willekeur terug on-chain ook geleverd met een enkele transactie, waardoor de kosten verder worden verlaagd en de responslatentie wordt verminderd.

Door meerdere verzoeken en antwoorden in één transactie te batchen, kunnen gebruikers die meerdere gerandomiseerde waarden nodig hebben, aanzienlijke gasbesparingen realiseren.

4. Diversiteit van verzoeken: twee methoden om willekeur te vragen

KCC VRF biedt twee methoden voor het aanvragen van willekeur: (De kosten van willekeurige nummertoewijzing voor beide methoden worden momenteel gratis gesubsidieerd door de KCC VRF.)

· Abonnement: maak een abonnementsaccount aan en stort het saldo met WKCS-tokens. Gebruikers kunnen vervolgens meerdere verbruikende contracten koppelen aan het abonnementsaccount. Wanneer de verbruikende contracten om willekeur vragen, worden de transactiekosten berekend nadat aan de willekeurigheidsverzoeken is voldaan en wordt het abonnementssaldo dienovereenkomstig afgetrokken. Met deze methode kunt u aanvragen voor meerdere consumentencontracten financieren vanuit één abonnement.

· Directe financiering: Consuming-contracten kunnen rechtstreeks met WKCS worden betaald wanneer ze willekeurige waarden aanvragen. U moet uw consumentencontracten rechtstreeks financieren en ervoor zorgen dat er voldoende WKCS-tokens zijn om te betalen voor willekeurverzoeken.

5. Uniforme facturering: abonnementssaldo delegeren aan meerdere adressen

Met KCC VRF kunnen meerdere smart contract-adressen (tot 100) hun verzoeken om verifieerbare willekeur financieren uit één WKCS-abonnementssaldo dat wordt beheerd door de eigenaar van het abonnement.

Dit stelt ontwikkelaars in staat die meerdere slimme contracten beheren die willekeur vereisen om het fondsbeheer te vereenvoudigen en de gaskosten te verlagen. Door KCC VRF goedkoper en meer aanpasbaar te maken, kunnen ontwikkelaars beginnen met het bouwen van meer geavanceerde use cases met een hogere mate van kostenefficiëntie in een verscheidenheid aan toonaangevende blockchains.

Veelvoorkomende use cases mogelijk gemaakt door KCC VRF

Hieronder vindt u een korte samenvatting van enkele van de meest populaire use cases.

Beurs NFT Minting en Airdrop

De details van NFT’s bestaan uit verschillende attributen, zoals BAYC’s NFT, inclusief zeven verschillende attributen: achtergrond, kleding, oorbellen, ogen, haar, hoed en mond, en de zeldzaamheid van attributen bepaalt eigenlijk de waarde van de NFT. De toewijzing van zeldzaamheid en het vaststellen van de bovengrens van het totale aantal attributen kan worden opgelost door KCC VRF.

Met de oprichting en groei van steeds meer NFT-gemeenschappen inspireren projectpartijen vaak de loyaliteit en activiteit van hun leden door willekeurige NFT airdrop-awards uit te reiken tijdens speciale festivals of wanneer bepaalde mijlpalen worden bereikt. Om de eerlijkheid en de nauwkeurigheid van airdrops te waarborgen, moet het voorzichtig worden uitgevoerd door de projectzijde volgens een bepaald distributiemechanisme. KCC VRF kan in dergelijke scenario’s worden gezien als een goede oplossing.

Lucky Draws en Community Giveaways

KCC VRF kan worden gebruikt voor verschillende loterijen, trekkingen en weggeefacties om winnaars te selecteren uit een reeks in aanmerking komende deelnemers. KCC VRF helpt ongekende transparantie te brengen in het selectieproces van de winnaar, iets dat niet te zien is in traditionele trekkingen achter gesloten deuren.

Speler versus speler (PvP) gevechten

In een PVP-spel kunnen de kansen dat een speler een prijs wint en wint, afhangen van de tegenstander waaraan ze in het spel zijn toegewezen. Als het spelmatchingmechanisme oneerlijk is, zal dit waarschijnlijk leiden tot het verlies van oneerlijke wedstrijden van spelers. KCC VRF helpt ervoor te zorgen dat de gameplay en matchmaking onbevooroordeeld en fraudebestendig zijn, wat van cruciaal belang is in play-to-earn-games met geldelijke beloningen voor winnaars.

Begin nu met bouwen met KCC VRF

De KCC GoDAO

2023.03. 15

--

--

KCC Official Dutch

HanzieBE is een officiële KCC Ambassador en is actief als community manager, maakt video’s en informatieve afbeeldingen voor KCC, Kucoin Community Chain