Belang van KYC-verificatie voor cryptobeurzen

KCC Official Dutch
3 min readAug 14, 2023

Bijna alle gecentraliseerde cryptobeurzen hebben KYC-maatregelen geïmplementeerd om de beveiliging van hun platforms te verbeteren. Maar hoe helpt het crypto als geheel?

Inhoudsopgave

  • Wat is KYC?
  • Wat is KYC in Crypto?
  • Voordelen van KYC in Crypto
  • Conclusie: is KYC gunstig voor crypto?

Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt als een opkomende activaklasse. Vanwege de anonimiteit die met de technologie gepaard gaat kunnen ze echter worden gebruikt om allerlei soorten illegale activiteiten uit te voeren, variërend van het witwassen van geld tot cybercriminaliteit en terrorismefinanciering.

Volgens onderzoekers van Chainalysis , een toonaangevend blockchain-analysebedrijf, werden in 2020 fondsen ter waarde van 1,3 miljard dollar witgewassen en sindsdien is het criminele gebruik van cryptocurrencies alleen maar toegenomen.

Om dit groeiende probleem te bestrijden vinden wereldwijde regelgevers manieren om te zorgen voor de juiste maatregelen om het illegale gebruik van cryptocurrencies te minimaliseren. KYC is zo’n maatregel die wereldwijd is geïntroduceerd door gecentraliseerde uitwisselingen ( CEX’s ).

Wat Is KYC?

KYC, wat staat voor “ Know Your Customer “ of “ Know Your Client “, is een reeks noodzakelijke acties die ervoor zorgen dat de klanten van financiële instellingen echte mensen zijn en geen deel uitmaken van illegale corruptieprogramma’s. Indien de cliënt hieraan niet voldoet of de nodige documenten niet verstrekt, heeft de instelling het recht om de rekening van de cliënt te sluiten of beperkte diensten aan te bieden.

Organisaties implementeren steeds vaker KYC-praktijken als hun eerste verdedigingslinie om te voldoen aan de strikte anti-Money Laundering (AML) en Counter-Terrorist Financing (CTF) regelgeving.

Wat is KYC in Crypto?

Aangezien cryptocurrencybeurzen en -portefeuilles nu als “financiële instellingen” worden beschouwd is het voor hen noodzakelijk om KYC-regelgeving te integreren. In overeenstemming met Satoshi’s visie van een gedecentraliseerde en anonieme valuta waren gecentraliseerde beurzen aanvankelijk bedoeld om hun klanten anoniem te laten blijven. Met de groeiende behoefte aan regelgeving die door veel marktdeelnemers wordt gevoeld moeten beurzen nu zorgen voor de nodige zorgvuldigheid van de identiteit van hun klant. Om dit te bereiken hebben beurzen de volgende methoden voor beveiligingsimplementatie geïntroduceerd:

ID-verificatie: Uitwisselingen moeten de identiteit van hun klanten vaststellen door middel van verificatie. Deze screening helpt hen ook om hun klanten te screenen om ervoor te zorgen dat ze niet onderworpen zijn aan internationale sancties.

Klantenmonitoring: Beurzen moeten inzicht krijgen in de financiële activiteiten van hun klanten. Om dit te bereiken, monitoren ze doorlopend transacties, waarbij ze vooral aandacht besteden aan transacties die vergelijkbare kenmerken vertonen met criminele activiteiten.

AML-screening: Beoordeel witwasrisico’s in verband met de activiteiten van hun klanten.

Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs in termen van handelsvolume, introduceerde KYC-maatregelen in 2021, waarbij nieuwe en bestaande gebruikers werden gevraagd hun door de overheid uitgegeven identiteitsbewijzen te verstrekken en gezichtsherkenning door te geven. Hoewel alle grote gecentraliseerde beurzen nu KYC-metingen implementeren, vereisen crypto-geldautomaten en gedecentraliseerde beurzen ( DEX’s ) geen KYC-maatregelen. Daarom kunnen beleggers nog steeds cryptocurrencies kopen zonder het KYC-proces op een gecentraliseerde beurs te doorlopen.

Voordelen van KYC in Crypto

Ondanks dat beurzen operationele hindernissen doormaken die verband houden met de implementatie van KYC-normen zijn er meerdere manieren waarop uitwisselingen en regelgevende instanties hiervan kunnen profiteren. Deze voordelen omvatten:

Operationele toegankelijkheid: met behulp van KYC-regelgeving vinden beurzen het gemakkelijker om in een nieuw land actief te zijn omdat het verkrijgen van een operationele licentie veel toegankelijker wordt door naleving van wetten.

Lagere witwasrisico’s en andere risico’s: dankzij een krachtig identiteitsverificatieproces neemt de kans af dat de beurs wordt gebruikt om illegale activiteiten uit te voeren.

Lagere juridische hindernissen: terwijl ze ervoor zorgen dat hun platform niet wordt gebruikt voor criminele doeleinden met behulp van KYC-maatregelen, kunnen beurzen zich richten op groei en investeringen in plaats van verlamd te raken door juridische hindernissen.

Met KYC-maatregelen hebben cryptocurrencies een grotere kans op massale acceptatie en werken zij aan zij met traditionele fiat waardoor verkopers ze wereldwijd kunnen accepteren.

Conclusie: is KYC gunstig voor crypto?

Hoewel het ontbreekt aan anonimiteit, kunnen autoriteiten en gecentraliseerde beurzen via KYC ervoor zorgen dat crypto naast moderne financiën kan bestaan. Het helpt ervoor te zorgen dat crypto niet voor criminele doeleinden wordt gebruikt, maar alleen voor investeringen en financiële doeleinden.

Zonder KYC bestaat de kans dat crypto een veilige haven wordt voor criminelen. Daarom biedt de introductie van KYC beleggers een veiligere omgeving om hun geld te beleggen.

--

--

KCC Official Dutch

HanzieBE is een officiële KCC Ambassador en is actief als community manager, maakt video’s en informatieve afbeeldingen voor KCC, Kucoin Community Chain